Wednesday, February 2, 2011

Al-Fateh ~ Penakhluk Konstantinople


HALAQAH, 1 FEB 2011, 10 MALAM, SELASA di TV9 bersama DR. DANIAL ZAINAL ABIDIN.

Guru al-fatih berserban putih di sebelah kuda

Nabi Muhammad SAW bersabda, "Kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawah komandonya adalah sebaik-baik pasukan." (H.R. Ahmad bin HanbalAl-Musnad 4/335)

Dalam kitab Al-Bidayah wa al-Nihayah karangan Imam Ibn Kathir, hadith ini diletakkan dalam bab yang berkaitan dengan perang Khandak kerana hadith ini Rasulullah menyebutnya ketika sedang menggali parit dalam peperangan Khandak. Dan apa yang disebutkan oleh Nabi menjadi kenyataan selepas hampir 800 tahun olehSultan Muhammad Al-Fateh, khalifah ke-7 Kerajaan Uthmaniyyah dan 150,000 orang tenteranya. Kota itu berjaya ditawan oleh sebaik-baik tentera dan sebaik-baik pemimpin di eranya.

Kenapa Sultan Muhammad Al-Fateh dikatakan sebagai sebaik-baik pemimpin dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera?

Dari sudut ibadah - Selepas berjaya menawan Konstantinople, ketika solat Jumaat yang pertama ingin didirikan, Sultan Muhammad Al-Fateh telah mengarahkan kesemua tenteranya berdiri dan bertanya, "Siapa yang sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu?" Tiada seorang pun di kalangan tenteranya yang duduk. "Siapa yang sejak baligh hingga sekarang tidak pernah meninggalkan solat sunat rawatib?" Separuh dari tenteranya duduk. "Siapa yang sejak baligh hingga sekarang tidak pernah meninggalkan solat tahajjud?" Kesemua tenteranya duduk melainkan Sultan Muhammad Al-Fateh. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajjud sejak baligh. Bapa Sultan Muhammad Al-Fateh iaitu Sultan Murad II ialah seorang yang cukup baik agamanya. Baginda telah menghantar anaknya berguru dengan seorang syeikh yang hebat iaitu Syeikh Shamsuddin Al Wali. Di sini kita dapat lihat bahawa AGAMA membentuk karakter. Sultan Muhammad Al-Fateh ialah seorang yang hebat dari segi agamanya (ibadah) dan ilmunya. Baginda suka berbincang dengan para ulama' berkenaan ilmu-ilmu baru dan berbincang strategi perperangan dengan barisan panglima tenteranya. Baginda adalah seorang cendekiawan ulung di zamannya yang fasih bertutur dalam 7 bahasa iaitu Bahasa Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi dan Hebrew.

Percubaan menawan Constantinople.

Percubaan menawan Konstantinople sudah banyak dilakukan pada zaman sebelum Sultan Muhammad Al-Fateh. Walau bagaimanapun, kesemua percubaan yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 percubaan di zaman Kerajaan Umayyah, 1 percubaan di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 percubaan di zaman Kerajaan Uthmaniyah. Mengapa kesemua percubaan ini gagal tetapi percubaan Sultan Muhammad Al-Fateh menemui kejayaan? Selain sudah diramalkan oleh Rasulullah, teknologi di era Sultam Muhammad Al-Fateh hebat. Baginda menggunakan strategi peperangan yang hebat dan diakui oleh sejarawan Barat.Baginda mengarahkan dibina peralatan perang termoden seperti meriam besar yang boleh menembak bom 300 kg sejauh 1 batu. Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Konstantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu. Benteng ini mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus. Perjanjian damai dibuat dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Konstantinople apabila diserang nanti.

Apabila dihalang untuk memasuki Teluk Golden Horn, mereka membawa 70 buah kapal perang mereka melalui daratan yang menggabungkan teknologi dan kerjasama kumpulan. Taktik ini merupakan strategi peperangan yang hebat.

Selain itu, kemenangan yang diraih Sultan Muhammad Al-Fateh dan tenteranya menawan Konstantinople adalah untuk menunjukkan kehebatan umat Islam bukan sekadar di zaman Rasulullah dan para sahabat, malah kehebatan umat Islam juga ada di era-era kemudian. Ia juga untuk menunjukkan bahawa kehebatan Islam bukan hanya ada pada orang Arab. Orang Turki bukan orang Arab.

Peribadi Sultan Muhammad Al-Fateh.

Ketika menawan Constantinople, Sultan Muhammad Al-Fateh berusia 22 atau 24 tahun. Beliau ialah orang muda, remaja yang hebat! Subhanallah!

Keperibadian Sultan Muhammad Al-Fateh dibentuk oleh AGAMA, bukan sebab bangsa atau keturunan. Salah satu peribadinya ialah sifat tawadhuk. Semasa membina Benteng Rumeli Hissari, Baginda membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga ulamak-ulamak dan menteri-menteri terpaksa ikut sama bekerja. Baginda telah mencontohi Rasulullah semasa Perang Khandak di mana Rasul turut sama bersama sahabat menggali parit. Selain itu Baginda seorang yang sangat sabar, berani dan kuat berusaha. Walaupun sudah mendapat jaminan dari Rasulullah, Baginda tetap berusaha bersungguh-sungguh untuk menawan Konstantinople. Baginda mencuba dan berusaha sewaktu dihalang untuk memasuki Teluk Golden Horn dengan menggunakan kreativiti untuk menyelesaikan masalah. Baginda berani berusaha. Bukan sekadar zikir (doa, solat) tetapi dia berusaha."Aku jatuh dan aku bangun. Selagi aku bernyawa, aku jatuh dan akan terus bangun."

Anak muda hari ini perlukan idola tetapi JANGAN SILAP pilih idola!

Anak Muda (Remaja).

Anak muda jika misi dan visinya jelas berdasarkan agama, insyaallah akan bahagia di dunia, bahagia di akhirat. Kalau guru ada pengetahuan agama kelas pertama, dia bisa melahirkan ank murid kelas prtama. Kalau ibu bapa ada pengetahuan agama kelas pertama, bisa melahirkan anak pemikiran kelas pertama.

Sultan Muhammad Al-Fateh seorang yang hebat kerana guru dan bapanya mempunyai visi dan misi yang hebat. Wawasan Sultan Muhammad Al-Fateh, wawasan Al-Qur'an. Dia mengejar kebahagiaan di dunia dan di akhirat tetapi kebahagiaan dunia yang menguntungkan di akhirat. Visi Sultan Muhammad Al-Fateh dibentuk oleh Al-Quran yang diperoleh dari guru dan bapanya, Sultan Murad II. “Tidak Aku ciptakan jin dan manusia kecuali beribadah (mengesakan ibadahnya) kepada-Ku" - Adz-Dzariat: 56. Disebabkan ayat ini, Sultan Muhammad Al-Fateh senantiasa ingat, "Besar mana pun aku, aku kecil di sisi Allah. Tinggi mana pun aku, aku tetap rendah di sisi Allah." Baginda ada misi yang penting - amar makruf nahi munkar. Saya berperang kerana amar makruf nahi munkar. Ini adalah visi yang sangat jelas.

Bagaimana nak lahirkan AL-FATEH?

Ianya perlu bermula dengan rumahtangga. Di rumah, solat adalah asas. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bermaksud; “Setiap anak dilahirkan secara fitrah, kedua-dua ibu bapanya yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Oleh sebab itu, jika kefahaman dan pengetahuan agama ibu bapa rendah, sukar untuk melahirkan anak-anak yang hebat.

Pelan tindakan.

Kita perlu mewujudkan IKON seperti Sultan Muhammad Al-Fateh. Media perlu memainkan peranan penting untuk menonjolkan tokoh-tokoh yang hebat kerana media punya pengaruh yang besar. Bukan sibuk dengan kisah jembalang, hantu. Itu bukan ikon kita. Kini kita tidak lagi melahirkan generasi Al-Fateh.Yang ramai kini adalah Al-Patah.Patah semangat,patah emosi, patah segala-galanya

Bentuk peribadi dan karakter anak-anak muda berdasarkan Al-Qur'an dan Sunnah.No comments:

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers