Thursday, April 23, 2009

Young Khalifah


Alhamdulillah, kini hampir genap tiga minggu ana menjalani latihan industri. Dalam entry kali ini, ana ingin berkongsi tentang “Young Khalifah”. Untuk makluman semua, Dzul Iman Kindergarten mengaplikasikan method atau teknik ‘Khalifah’. Dan disebabkan itulah kami para pendidik di Dzul Iman Kindergarten menggelarkan anak-anak cilik di Dzul Iman sebagai Young Khalifah.

Ana diamanahkan untuk mengajar kelas 6 Obedient selain mengendalikan CLP bersama pendidik yang lain di sebelah petang. Sewaktu awal-awal mengajar, memang ana agak 'pening' especially dengan telatah khalifah yang lelaki... 5 kali bagi arahan yang sama pun susah mereka nak ikut (tak semua). Tapi alhamdulillah, semakin hari ana semakin mengenali mereka dan alhamdulillah, Allah berikan ana ilham untuk menangani 'the young khalifah' ini... (Choose to be good!) Ada la beberapa young khalifah yang dapat 'special' treatment. Dalam ramai-ramai Young Khalifah ini, ana ingin berkongsi kisah tentang beberapa Young Khalifah di Dzul Iman.

Wan Asni Raqin – nama yang hampir-hampir sama dengan ana; Hasni – Asni. Tapi dalam kelas dipanggil ‘ustaz’ oleh kawan-kawan dan termasuk ana sekali. Nak tau kenapa? Sebab bila ana tanya, bila masuk standard 1 nak sekolah kat mana? Dia jawab, sekolah agama. Bila ana tanya dah besar nanti nak jadi apa? Dia jawab, nak jadi ustaz, nak jadi imam. Huhuhu...terkedu ana dibuatnya. Tabik spring la ana kat dia ni. Memang betul-betul ‘permata’ yang harus digilap dengan baik.

Yusuf Rifqi - ana suka usik dia dengan menyanyi lagu Nabi Yusuf (dendangan kumpulan Aura). Mesti dia jeling-jeling ana... malulah tu... Masa mula-mula kenal, tersangat la senyap, tapi bila dah rapat manja la sangat. Sampai tidur pun nak kena dodoi...

Iman Khairunnas - bila dia nakal dan tak dengar cakap, ana akan panggil dia 'iman sebaik-baik manusia...' Lepas tu mesti dia diam tapi boleh tahan gak angin dia ni, kuat merajuk.

Noor Arify - yang ni muka ada iras-iras Man Laptop team KBM KL... betul tak?

Amni Hifzah - sangatlah manja... cute sangat, dan baru berumur 4 tahun. Tapi dia ni dah boleh hafal beberapa hadith pendek dan surah yaasin (walaupun tak berapa betul sebutannya)

Amsyar Fahim - suka cakap kat ana, "Teacher jahat, tak nak kawan teacher..." sebab ana suka sangat-sangat usik dia. Umur dia pun baru 4 tahun.

'Bahan Kajian' - haa, yang ni tak boleh reveal nama dia. Private and confidential. Tapi dia ni sangat-sangat ber'angin'. Hari-hari tak sah kalau tak mengamuk. Tapi ana dah kenal pasti macamana nak 'handle' dia. Waktu dia tengah 'panas' tu, ignore je. Bila dah 'sejuk' baru santuni.

Apa pun, ana sangat-sangat gembira di sini. Bukan setakat environment, method dan young khalifah ni, tapi juga dari pihak atasan. Setiap bulan ada GERAK (Gathering of Empowered Respons-able Khalifah), ala-ala kursus untuk semua staff cawangan-cawangan Dzul Iman Kindergarten area KL dan Selangor. Pengisiannya sangat bagus dan turut diselitkan pengisian rohani. Dan yang menariknya, di Dzul Iman juga ada usrah mingguan untuk semua kakitangan.Syukran jazilan buat Ukhti Zarina dan Dhila yang banyak memberi tunjuk ajar. Tak lupa juga my big boss, Kak Lin. Terima kasih atas setiap nasihat dan perkongsian ilmu.

Ana masih ingat pesanan dari Kak Lin, untuk menjadi seorang guru tadika yang baik, kita perlu bersikap seperti anak-anak kecil terutamanya dalam mendekati mereka. Dalam khalifah method, jangan lupa untuk sentiasa mengingatkan anak-anak ini siapa mereka (khalifah of Allah) dan hubungkan semua perkara dengan Allah. Sebagai contoh, apabila seorang anak kecil menulis dengan cantik, katakan kepada mereka "Eh, cantiknya tulisan! Mesti Allah sayang Fahim kan sebab Fahim tulis dengan cantik. Allah suka benda-benda yang cantik. Fahim boleh tulis dengan cantik sebab Fahim ada tangan. Siapa yang bagi Fahim tangan ni? Allah kan? Jadi Fahim kenalah ucap terima kasih pada Allah. Macamana nak ucap terima kasih? Fahim kena solat... doa banyak-banyak..." Selain tu kalau menghadapi anak yang terlalu 'nakal', sentiasalah berdoa pada Allah agar diberikan kesabaran yang tinggi dan mohon DIA permudahkan segala urusan kita. Dan ada banyak lagi mutiara-mutiara ilmu yang dikongsikan Kak Lin. Insyaallah, dalam entry yang akan datang, ana akan kongsikan pengisian dalam GERAK yang lepas berkenaan "FIKIR & PILIH".


Some of the activities in Dzul Iman Kindergarten...







6 years old...









4 and 5 years old...







Thursday, April 16, 2009

Bila Dah Bosan...


Alhamdulillah, minggu ni dah hampir seminggu ana menjalani latihan industri di Dzul Iman. Dalam tempoh tu, sempatlah ana men'conteng' tatkala hati tengah kebusanan... (macam takda kerja je, padahal melambak...)

Inilah antara kerja yang tak berupa kerja yang ana buat bila dah terlalu bosan dan mood nak men'conteng' tu datang...


Potret 'Izz yang dilukis lepas jenguk dia Sabtu lepas...


Usik-usik KBM... Asif Abang Bai, jadi watak utama lak...


Kartun Abang Bai, Kak Sodd dan 'Izz...


Ni tader tajuk... Sajer je conteng-conteng...


Mari menconteng... Lukis kartun anak-anak murid...



video


Puppet Show Instant... Hehehe... dah tak ada kerja malam-malam...



Itulah kerja 'part-time' ana sepanjang dua minggu di Dzul Iman... [Sengih melebar...]

AD: Rasa macam nak pinjam je 'Izz bawak balik Shah Alam... huhuhu...


Thursday, April 9, 2009

Dunia Baru!!!


Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, hari ini masuk hari ketiga ana bergelar "Teacher Hasni". Ketetapan DIA meletakkan ana di Dzul Iman merupakan satu hadiah yang tidak ternilai. Biarpun ana pernah bergelar cikgu tadika sebelum ini (di Kuantan), namun pengalaman yang masih setahun jagung di Dzul Iman amatlah berharga.

Berada di Dzul Iman sebenarnya banyak membantu ana memperbaiki diri secara tidak langsung. Bila melihat anak-anak di Dzul Iman, terselit rasa cemburu di lubuk atma. Kenapa? Kerana mereka adalah PERMATA yang berkilau indah. Bayangkan, seawal usia empat tahun, mereka sudah hafaz bacaan dalam solat, surah-surah dalam Juz Amma, dan hadith Rasulullah S.A.W. hasil didikan di Dzul Iman. Adakalanya tercabar rasa di hati melihat 'kilauan' mereka itu hinggakan ana berkobar-kobar ingin meningkatkan diri ana dari segi hafazan dan ibadah.

Dzul Iman juga sedikit demi sedikit mula membentuk peribadi ana. Ana banyak belajar tentang erti kesabaran. Dalam usaha untuk mendidik anak-anak ini, adakalanya tersentuh rasa hati apabila melihat telatah mereka. Biarpun dalam kenakalan mereka, masih ada nilai-nilai baik dalam diri. Bila berbuat salah, mereka akan segera meminta maaf terutamanya dari guru-guru. Macam-macam keletah mereka yang mencuit hati... Antaranya, ada seorang anak murid ana, baru berusia 4 tahun. Semalam, dia ada melakukan kesalahan dengan ana. Bila ana kata tak nak kawan dia, pantas dia menghulurkan tangan...


Murid: Teacher, salam....
Teacher Hasni: Kenapa?
Murid: Mintak maaf, janji tak buat lagi... (dengan muka sayu dan kepala tertunduk)



Ana pun ter'touching' seketika.

Apa pun, ana yakin dan pasti Dzul Iman bakal mencorakkan ana untuk menjadi insan yang lebih baik dan "Menyerlah Jauh Dari Yang Biasa!"


AD: Kredit to my boss, Kak Lin dan Ukhti Zar atas semua tunjuk ajar... Insyaallah, andai ada kesempatan, akan ana kongsikan lagi pengalaman di Dzul Iman.

Saturday, April 4, 2009

Syukran Jazilan...





Pejam celik, celik pejam... ana bakal meninggalkan bumi berjasa, International Islamic College (IIC) sedikit masa lagi. Begitu pantasnya masa itu berlari sedangkan terasa bagaikan baru semalam ana menjejakkan kaki untuk mendaftarkan diri sebagai pelajar di bumi berjasa IIC.

Tanggal 13 Ogos 2006, menjadi detik penuh bermakna buat diri ana apabila ia menjadi detik ana kembali bergelar pelajar, meneruskan kembali kembara yang terhenti buat seketika suatu tika dulu (gara-gara masalah teknikal... kowt...). Dan yang pasti, di bumi berjasa IIC inilah ana temui kembali semangat yang tercicir di pertengahan jalan.

Di kesempatan ini, ana ingin mengucapkan jutaan penghargaan buat insan-insan yang banyak berjasa, memberi didikan dan tunjuk ajar sepanjang ana kembali untuk merangkak, bertatih, berjalan dan berlari. Sesungguhnya budi kalian takkan mampu ana balas. Ucapan syukran jazilan yang tidak terhingga ana ucapkan teristimewa buat:

School of Social Science (SOSS)

Mdm. Asma' (Islamic Education & Parental Involvement), Mdm. Syaidatun (Pre-School BI & BM Pra-Sekolah), Mdm. Aidil (Pre-School Curriculum), Miss Wani (Early Numeracy), Miss Jazlinda (Fardhu Ain), Miss Nabisah (Environmental Science & Art and Craft), Mdm. Najihah (Learning in Young Children & Child Care), Mdm. Hasniah (History and Philosophy), Mdm. Fairuz (Special Needs), Dr. Shadiya (Pre-School Arabic), Mdm. Puteri (Managing a Pre-School), Mdm. Arlina (Young Muslim Practical Life Exercice), Mdm. Nadia (First Aid Course), Sir Mat Noor (Islamic Early Childhood Edu.), Sir Husamuddin (Understanding Child Behaviour), Sir Fatah (Child Development & Literacy), Mdm. Syuhaida Idha (Islamic Ethics), Mr. K (Malaysian Studies), Ustaz Fauzan (Intro. to Fiqh & Islamic Studies), Ustaz Izwan, dan Miss Nabilah (Director Apprentice Batch 4)


Center for Languages (CEL)

Miss Natheerah (English Level 1 & Level 3), Sir Hashim (English Level 2), Mdm. Carol (English Level 4), dan Ustaz Fahed (Arabic Language)


Student Affairs and Discipline Division (STADD)

Sir Fizan (DCEO), Sir Hiswadi aka Mr. Campro (ex-Manager), dan Ustaz Wan Ariff


Counseling Department

Mdm Zakiah aka Mrs Campro dan Miss Ayu (Miss Kaunselor)


dan semua pensyarah-pensyarah

International Islamic College

yang mengenali diri ini...



Dan teristimewa buat dua orang insan yang banyak memberi sokongan, semangat dan bukan sekadar seorang pensyarah, namun umpama sahabat dan kakak...

Mdm Idha - the one yang paling close dengan ana (di kalangan pensyarah) sampai cerita zaman 'Nujum Pak Belalang' ana pun dalam pengetahuannya. Kami jadi close gara-gara 'assignment' Ustaz Fauzan untuk Mdm. Idha untuk main 'hide and seek' dengan ana... =)

Miss Ayu - the one yang close dan merangkap Miss Kaunselor tak rasmi ana. Kami close sebab Mdm Idha. Pernah kami keluar makan bertiga (hehehe...). Banyak sangat bagi nasihat dan semangat pada ana. Sangat-sangat baik...

To both of you, thanks for all da time that both of you've allocate for me... Thanks also because lend me your ears, to hear all my problems... For me, both of you are not only a lecturer, but also a friend and a sister... Uhibbukum fillah abadan abada... Hope this ukhuwwah will abadan abada...


Syukran Jazilan


to all of you...




The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers