Thursday, November 24, 2011

Menjemput Senyum ^^



Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum buat semua yang sudi bertandang ke laman yang lama menyepi ini. Alhamdulillah, syukur! Akhirnya Allah izinkan jemari ini mengetuk papan kekunci (baca: post new entry) Bila jenguk akaun blogger, banyak benor yang berstatus DRAFT. Satu persatu di-klik. Ada yang bertajuk, tapi tak berentry. Ada yang cuma sebaris dua ayat. Bila fikir-fikir balik, tak ingat apa benda sebenarnya yang nak disampaikan. Hihi! Akhirnya kata putus diambil. Klik! Klik! Klik! -DELETE-

Kalau diturutkan rasa hati, laman ni nak ditutup je. Tapi terasa sayang! Dah lama. Ada sentimental value. Ada kenangan. Ada senyuman. Ada air mata. Semuanya ada. Bermula pada tanggal 22 Julai 2008 <---zaman ketika masih menuntut di IIC. Saya masih ingat, seorang pensyarah yang juga saya anggap sebagai kakak pernah menyampaikan kata-kata dari seorang Ustaz. "Dia tu laptop pun tak ada, tapi boleh manage website forum!" Tu tak termasuk sakan berblog hoho... Nak tau macamana saya buat??? Ho.ho.ho. saya menggunakan sepenuhnya 150% kemudahan komputer kat library kolej. Kalau tengok kat buku 'booking' PC, hari-hari ada nama saya. Sampai abang kakak kat library tu dah kenal muka saya ^_^

Sebelum menggunakan BLOGSPOT, saya terlebih dulu menggunakan BLOGDRIVE. Nak tau sejarah saya mula berblog? Ringkasnya, saya suka menulis. Dan pada waktu yang sama saya suka membaca cerpen atau novel. Melalui website forum UPMU, saya menenemui blog seorang senior medik yang mengandungi e-novel. Apa yang buat saya teruja ialah dia budak medik dan dia seorang LELAKI!!! (Takjub kot lelaki boleh hasilkan e-novel yang best amat). Dari senior ini (saya panggil dia DrMeow hoho) jugalah saya mengenali HLOVATE ^^, Entah macamana akhirnya saya pun membina laman blog saya sendiri di BLOGDRIVE dengan tunjuk ajar DrMeow. Waktu itu tahun 2007. DrMeow juga la yang sikit sebanyak mengajar saya membuat html code untuk pautan di bahagian tepi blog. And the rest is history. Untuk DrMeow, walaupun nampak simple dan kecil, ilmu tu sangat besar nilainya tau! Saya doakan Dr dan Kak Noza dikurniakan zuriat yang soleh solehah dan bait Muslim yang di bina kekal hingga ke syurga. Ameennn... Klik SINI untuk ke laman blog DrMeow. Tapi sekarang DrMeow pun dah pindah 'rumah' ke BLOGSPOT hoho...

So berbalik semula kepada maudhu' (baca: tajuk). Ada banyak asbab sebenarnya yang menyebabkan blog ni lama menyepi. Tapi tak perlu rasanya dicanangkan di sini melainkan cerita-cerita itu ada nilai komersil dan boleh menghasilkan royalti yang berkoyan-koyan untuk saya hoho!!! Apa pun yang berlaku, saya terima ia sebagai satu proses pembelajaran yang Allah telah aturkan buat saya. Ye, ada masanya rasa sangat down! Rasa macam nak lari jauh-jauh! Rasa macam nak pinjam je pintu suka hati Doraemon tu supaya saya boleh pergi tempat lain sekelip mata! Tapi persoalannya, sampai bila saya nak lari dari masalah? LARI itu takkan dapat menyelesaikan apa-apa. Apa yang perlu dilakukan ialah berhenti berlari, dan hadapi apa pun ujian yang mendatang dengan berani! Dalam waktu yang sama jangan pernah berhenti menembak doa agar DIA Yang Menciptakan memberi kekuatan dan kesabaran buat diri. Oleh kerana DIA Yang Mencipta, maka DIA jugalah yang berkuasa ke atas diri ini. That's a lesson actually. Dan alhamdulillah, setiap hari bila menjenguk laman FB atau website Langit Ilahi, pasti ada saja pujukan-pujukan dari DIA yang disampaikan melalui sahabat-sahabat di LI.
"Untuk orang mu'min, dugaan adalah keceriaan. Kerana dia mengambil manfaat daripada cabaran, sebagai batu loncatan yang menguatkan."

Akhirnya, keputusan diambil. Start a new chapter of life! Alhamdulillah, hati semakin tenang. Ada senyuman terpancar di mata. Syukur atas nikmat ujian! Ujian yang semakin mendekatkan dengan cinta yang SATU!

Telah lama pasang azam nak hidupkan semula blog ni. Apatah lagi bila menjenguk blog adik-adik yang kat bumi sebelah sana. Yang tak nampak oleh mata. Jenguk blog Sakeena, ada senyum terukir di bibir. Ada bahagia bermukim di hati. Moga dakwah terus subur di bumi Manchester. Jenguk pula blog Aie Si Budak AsQalan yang senyap-senyap je dah terbang sampai ke Birmingham. Akak JELES ok! But I'm really proud ada junior macam kamu walaupun kamu dah buat harta nota mind map akak yang comel tu haha. Cari dan galilah PERMATA di sana. Sebab Allah dah bagi peluang pada Aie. Grab the opportunity coz u're LOGAM! Kalau tak faham, pi tanya Kak Keena apa benda LOGAM tu hoho... Jenguk pula blog Ecah Pencinta LongBean kat Kacang (baca: Walnut), California. Rindu oooo... Teruskan menulis dan berkongsi ye dik! Sangat memberi inspirasi buat akak. I luv u so much for the sake of Allah! Untuk adik-adik yang lain tu; HoneyBee dan Hanum, sila rajin-rajin update blog yek hihi...

Dan akhirnya, alhamdulillah, syukur!!! Allah beri peluang! Allah beri kesempatan! Allah beri ruang dan Allah izinkan jari-jemari ni bergerak untuk mengetuk papan kekunci dan akhirnya, terupdate juga laman blog ini. Buat Hilal Asyraf - pengasas LangitIlahi.com, teruskan memberi tips-tips yang bermanfaat untuk para blogger. Dan jangan jemu mengajak manusia kembali menjadi HAMBA. Semoga Allah redha~

Terakhir sekali, suka saya berkongsi pujukan Allah yang disampaikan melalui Akhi Hilal Asyraf yang sangat bermakna buat diri ini,
"Bangun dan berusaha menjemput senyum! Janji-janji Tuhan mendidik diri untuk terus TABAH!!!"


Jom menjemput SENYUM!!! Senyum lebaq-lebaq naaa!!! ^________^




DIA Itu Dekat!

Penat!
Lelah!
Hilang segala kudrat untuk berlari
Terbaring keletihan di dataran kehidupan
Air jernih mengalir laju
Aku penat untuk berjuang!
Angin semilir terasa di pipi
Membisikkan kata-kata menenangkan gejolak jiwa
"Ikutlah gerak kakimu yang didasari oleh gerak hatimu..
Susurilah irama kehidupan barumu
Dicoretkan oleh DIA yang paling dekat di hati...
Ingatlah,
DIA selalu DEKAT
LEBIH DEKAT dari urat lehermu...


[SHE]
1059
271011
Secrets
Puisi DIA Itu Dekat!

3 comments:

-SZ- said...

tersenyum :) jzkk kY *rindu sgt*

[HE] - Hasni Ehsan said...

ada air bergenang di kelopak mata *miss u so much* take care dear!

longbean said...

kakak....insha ALLAH..jazakillahu khair! >_<

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers