Thursday, April 23, 2009

Young Khalifah


Alhamdulillah, kini hampir genap tiga minggu ana menjalani latihan industri. Dalam entry kali ini, ana ingin berkongsi tentang “Young Khalifah”. Untuk makluman semua, Dzul Iman Kindergarten mengaplikasikan method atau teknik ‘Khalifah’. Dan disebabkan itulah kami para pendidik di Dzul Iman Kindergarten menggelarkan anak-anak cilik di Dzul Iman sebagai Young Khalifah.

Ana diamanahkan untuk mengajar kelas 6 Obedient selain mengendalikan CLP bersama pendidik yang lain di sebelah petang. Sewaktu awal-awal mengajar, memang ana agak 'pening' especially dengan telatah khalifah yang lelaki... 5 kali bagi arahan yang sama pun susah mereka nak ikut (tak semua). Tapi alhamdulillah, semakin hari ana semakin mengenali mereka dan alhamdulillah, Allah berikan ana ilham untuk menangani 'the young khalifah' ini... (Choose to be good!) Ada la beberapa young khalifah yang dapat 'special' treatment. Dalam ramai-ramai Young Khalifah ini, ana ingin berkongsi kisah tentang beberapa Young Khalifah di Dzul Iman.

Wan Asni Raqin – nama yang hampir-hampir sama dengan ana; Hasni – Asni. Tapi dalam kelas dipanggil ‘ustaz’ oleh kawan-kawan dan termasuk ana sekali. Nak tau kenapa? Sebab bila ana tanya, bila masuk standard 1 nak sekolah kat mana? Dia jawab, sekolah agama. Bila ana tanya dah besar nanti nak jadi apa? Dia jawab, nak jadi ustaz, nak jadi imam. Huhuhu...terkedu ana dibuatnya. Tabik spring la ana kat dia ni. Memang betul-betul ‘permata’ yang harus digilap dengan baik.

Yusuf Rifqi - ana suka usik dia dengan menyanyi lagu Nabi Yusuf (dendangan kumpulan Aura). Mesti dia jeling-jeling ana... malulah tu... Masa mula-mula kenal, tersangat la senyap, tapi bila dah rapat manja la sangat. Sampai tidur pun nak kena dodoi...

Iman Khairunnas - bila dia nakal dan tak dengar cakap, ana akan panggil dia 'iman sebaik-baik manusia...' Lepas tu mesti dia diam tapi boleh tahan gak angin dia ni, kuat merajuk.

Noor Arify - yang ni muka ada iras-iras Man Laptop team KBM KL... betul tak?

Amni Hifzah - sangatlah manja... cute sangat, dan baru berumur 4 tahun. Tapi dia ni dah boleh hafal beberapa hadith pendek dan surah yaasin (walaupun tak berapa betul sebutannya)

Amsyar Fahim - suka cakap kat ana, "Teacher jahat, tak nak kawan teacher..." sebab ana suka sangat-sangat usik dia. Umur dia pun baru 4 tahun.

'Bahan Kajian' - haa, yang ni tak boleh reveal nama dia. Private and confidential. Tapi dia ni sangat-sangat ber'angin'. Hari-hari tak sah kalau tak mengamuk. Tapi ana dah kenal pasti macamana nak 'handle' dia. Waktu dia tengah 'panas' tu, ignore je. Bila dah 'sejuk' baru santuni.

Apa pun, ana sangat-sangat gembira di sini. Bukan setakat environment, method dan young khalifah ni, tapi juga dari pihak atasan. Setiap bulan ada GERAK (Gathering of Empowered Respons-able Khalifah), ala-ala kursus untuk semua staff cawangan-cawangan Dzul Iman Kindergarten area KL dan Selangor. Pengisiannya sangat bagus dan turut diselitkan pengisian rohani. Dan yang menariknya, di Dzul Iman juga ada usrah mingguan untuk semua kakitangan.Syukran jazilan buat Ukhti Zarina dan Dhila yang banyak memberi tunjuk ajar. Tak lupa juga my big boss, Kak Lin. Terima kasih atas setiap nasihat dan perkongsian ilmu.

Ana masih ingat pesanan dari Kak Lin, untuk menjadi seorang guru tadika yang baik, kita perlu bersikap seperti anak-anak kecil terutamanya dalam mendekati mereka. Dalam khalifah method, jangan lupa untuk sentiasa mengingatkan anak-anak ini siapa mereka (khalifah of Allah) dan hubungkan semua perkara dengan Allah. Sebagai contoh, apabila seorang anak kecil menulis dengan cantik, katakan kepada mereka "Eh, cantiknya tulisan! Mesti Allah sayang Fahim kan sebab Fahim tulis dengan cantik. Allah suka benda-benda yang cantik. Fahim boleh tulis dengan cantik sebab Fahim ada tangan. Siapa yang bagi Fahim tangan ni? Allah kan? Jadi Fahim kenalah ucap terima kasih pada Allah. Macamana nak ucap terima kasih? Fahim kena solat... doa banyak-banyak..." Selain tu kalau menghadapi anak yang terlalu 'nakal', sentiasalah berdoa pada Allah agar diberikan kesabaran yang tinggi dan mohon DIA permudahkan segala urusan kita. Dan ada banyak lagi mutiara-mutiara ilmu yang dikongsikan Kak Lin. Insyaallah, dalam entry yang akan datang, ana akan kongsikan pengisian dalam GERAK yang lepas berkenaan "FIKIR & PILIH".


Some of the activities in Dzul Iman Kindergarten...







6 years old...









4 and 5 years old...







4 comments:

DekChik said...

salam akak!
a'a la kak..yg sorg tu muka cm ML
haha..
yg suke ckp Teacher jahat tu geng adik! huahuahua

Anggerik Desa said...

Salam kembali dik...
yess...mcm muka ML kn?hahaha...perangai pun lebey kureng sama jer kowt...ala,Fahim tu skrg da jd geng akak la...hehehe

Putera asQalan said...

salam 'alaik

tak sabar rasenye nk praktikal.
^_^

Anggerik Desa said...

Waalaikumsalam...
jom2 praktikal....hahaha...sabar aie..sabar...smpi msnya nant

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers