Saturday, October 10, 2009

Dzul Iman oh Dzul Iman...

Alhamdulillah, setelah melalui sehari yang agak sibuk ana berkesempatan juga untuk 'menyapu sawang dan debu' yang dah memenuhi 'rumah' tersayang ini. Sedar tak sedar, bulan ini masuk bulan ketiga ana bertugas di Dzul Iman cawangan Seksyen 7, Shah Alam dan insyaallah jika masih diberi peluang oleh Allah untuk menghirup udara segar di bumi Allah pada 20 Oktober ini, maka genaplah tiga bulan ana menabur khidmat bakti di Dzul Iman. Rasanya masih banyak lagi yang perlu ana pelajari di Dzul Iman dalam usaha untuk mendidik anak-anak kecil khalifah Allah. Syukran jazilan yang tidak terhingga buat my big bos; Kak Lin juga da principal; Mummy atas semua tunjuk ajar, nasihat serta perkongsian ilmu dan pengalaman. Syukran kathiran buat barisan lembaga pengarah; Kak Bada, Kak Nani, Kak Haza dan Kak Chik yang banyak bagi peluang dan ruang buat diri ini mengembangkan bakat yang terpendam (^__^)


AIDILFITRI 1430H @ DZUL IMAN

Pada 1 Oktober 2009 yang lalu, alhamdulillah telah berlangsungnya majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Dzul Iman Seksyen 7, tempat ana bertugas. Semua khalifah kecil comel dan ceria berbaju raya yang indah berwarna-warni...lebih kurang macam dalam lirik lagu raya... "warna-warni di Aidilfitri...warna-warni di Aidilfitri..." Mereka juga turut membawa 'pot luck' yang beraneka macam. Ada biskut, kek, spagetti juga kerepek. Di pihak Dzul iman, kami menyediakan sate beserta ketupat dan kuah kacang.


Khalifah kecil comel dan ceria berbaju raya beraneka warna


Sate, ketupat, bawang, timun dan kuah kacang


Majlis pada hari itu dimulakan dengan persembahan dari semua khalifah mengikut kelas. Persembahan pertama dimulakan dengan nyanyian lagu 'Balik Kampung' dari khalifah yang berumur 4 tahun. Terhibur rasa hati melihat telatah dan gelagat Amsyar Fahim, Amni dan rakan-rakannya yang lain. Persembahan kedua merupakan persembahan dari khalifah yang ana didik sendiri yang berusia 5 tahun dengan nyayian lagu 'Selamat Hari Raya'. Alhamdulillah dalam tempoh dua hari ana berjaya melatih khalifah-khalifah ini. Agak mencabar juga untuk mereka menghafal lirik lagu tersebut. Persembahan diteruskan lagi dengan nyanyian lagu 'Suasana Hari Raya' dari khalifah 6 tahun hasil tunjuk ajar Teacher Akila dan Teacher Zarina. Persembahan mereka sangat-sangat menarik minat dan perhatian khalifah-khalifah yang menonton.


Inilah dia persembahan dari anak-anak kesayanganku

Setelah selesai semua persembahan, tibalah masanya untuk menjamu selera, dan menerima duit raya dari Teacher Lin (my big bos) tapi hanya untuk khalifah sahaja...bukan untuk guru-guru (^__^)/"


"Thank you Teacher Lin!"


Dan majlis diakhiri dengan sesi bergambar di mana ana sendiri yang beraksi sebagai jurukamera (one of my task di Dzul Iman for any events).


FAMILY DAY @ PANTAI BAGAN LALANG

Hari ini 10 Oktober 2009, buat pertama kalinya ana telah turut serta dalam program sambutan Hari Keluarga Dzul Iman 2009 yang bertempat di Pantai Bagan Lalang, Sepang, Selangor. Kami dari Dzul Iman Seksyen 7, Shah Alam seramai 11 orang seawal jam 8 pagi telah bertolak ke destinasi dengan keadaan hujan renyai-renyai sepanjang perjalanan. Alhamdulillah setibanya kami di Bagan Lalang, hujan yang turun renyai-renyai mulai berhenti.


Kak Yong was here...


Sewaktu kami tiba, staff-staff dari Tronoh, Seksyen 13, MBSA, USJ dan Putra Height telah tiba lebih awal. Kak Bada, Kak Chik dan Kak Haza juga sudah tiba. Sempat kami bersalaman dan beramah mesra sementara menanti staff-staff lain dari TM Dynamic Kids dan Putrajaya tiba. Setelah semua selamat tiba, majlis dimulai dengan bacaan doa dan sedikit taklimat dari pengerusi majlis. Majlis diteruskan dengan ucapan dan beberapa pengumuman penting dari Kak Bada.


Usai ucapan dari Kak Bada, program diteruskan dengan beberapa pertandingan untuk para bapa, ibu @ staff dan kanak-kanak. Pertandingan untuk kategori kanak-kanak ialah tiup belon sampai pecah dan lumba makan kacang bersama ayah. Ana dan teman-teman dari Dzul Iman Seksyen 7 telah menyertai pertandingan 'Mencari Barang', 'Membina Istana Pasir' dan 'Menganyam Ketupat'. Setiap kumpulan terdiri dari 5 orang ahli. Ana, Anjang, Syafiqah, Dhila dan Ain memilih nama PENYU TERBANG sebagai nama kumpulan. Untuk pertandingan mencari barang, kami dikehendaki mencari duit syiling 5 sen, handpone jenama LG, kamera jenama PANASONIC, kasut berwarna merah, dan pampers kanak-kanak. Alhamdulilah, kami berjaya mencari kesemua barang melainkan kamera PANASONIC...kalau jenama Olympus senang je, sebab jenama kamera ana ialah Olympus. Tebal muka juga ana dan teman-teman sepasukan yang lain mengikut langkah Anjang yang bertanya pada orang-orang di sekeliling kami kalau-kalau mereka memiliki kamera berjenama PANASONIC. Namun usaha kami itu gagal.

Pertandingan seterusnya adalah membina istana pasir. Kami diberi masa selama lebih kurang 45 minit untuk menyiapkan istana pasir tersebut. Sepanjang proses membina istana pasir tu, sempat ana berkejaran dengan Anjang yang susah sungguh nak serius. Setiap masa mengusik orang dan bergelak ketawa. Akhirnya, siap juga istana kami yang dinamakan ISTANA PASIR PENYU TERBANG!!! Penyu pasir tu hasil kreativiti Anjang dan Syafiqa.


Kak Yong with Istana Pasir Penyu Terbang!


Selesai pertandingan membina istana pasir, ana dan Ain turut serta dalam pertandingan menganyam ketupat. Dan tanpa disangka-sangka, ana orang pertama yang berjaya menganyam ketupat paling pantas... (^__^)/"


Aksi juara menganyam ketupat!!! (^__^)/"


Selesai semua pertandingan, tibalah saatnya sesi penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan dan sesi bertukar-tukar hadiah. Majlis selesai pada jam 1.30 petang tetapi kami berehat sebentar di chalet yang disediakan untuk membersihkan diri dan menunaikan solat Zuhur. Lebih kurang jam 3.00 petang, kami bertolak pulang ke Shah Alam.

No comments:

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers