Wednesday, March 2, 2011

Entah. Dush!!!




Bismillahirrahmanirrahim...

Lama rasanya blog ni dah dibiarkan 'berhabuk' tak 'berkemas'. Mana larinya Pakcik Semangat nih? Entah. Dush!!!

Lately,kerja dah makin bertambah. Tanggungjawab pun dah makin bertambah. Konon-konon nak lepaskan sikit, sekali datang pulak tanggungjawab yang baru. Masa 24 jam yang Allah dah bagi tu terasa macam tak cukup je. Padahal, setiap manusia Allah dah bagi jumlah masa yang sama. Mana ada orang dapat 26 jam sehari, 22 jam sehari... Ade ke? Masa-masa ni barulah terasa kebenaran kata-kata As-syahid Imam Hassan Al-Banna, "Kerja kita melebihi masa yang kita ada..." Alhamdulillah, sekarang ni masih pegang title as Miss. Tapi dah rasa macam dunia ni dah jadi up-side down. Kalau dah pegang title Mrs nanti macamana pulak? Entah. Dush!!!

Bila difikir-fikirkan semula, selama ni asyik failed je dalam bab susun-menyusun ni. Pelik binti Ajaib! Bilanya la nak lulus? Kalau dah failed, nak kena buat apa? Nak jawab entah ke? Berani la jawab macam tu. Memang nak kena DUSH! So what is the best solution? Repeat la. Repeat, repeat, repeat dan repeat sampai lulus! Tak kisah la dalam bab nak susun apa pun kena susun betul-betul. Susun tugasan ke, susun emosi ke, sama je. Susun emosi? Ade ke? Entah. Dush!!!

Dalam bab susun emosi ni, memang ramai pun yang failed (termasuk yang menulis ni). Tapi kalau tengah failed nak susun emosi tu, satu perkara yang sangat penting perlu diingat. Jangan sesuka hati nak lepaskan emosi yang tak tersusun tu merata-rata (sila baca sebagai: pada sesiapa sahaja). Sila lepaskan emosi yang tak tersusun tu secara sihat (sila baca sebagai: selamat). Macamana? Entah. Dush!!!

Bila emosi tak dapat disusun dengan baik, apa nak buat? Cuba fikir. Siapa kita? Siapa cipta kita? Siapa tuan kita? Siapa susun hidup kita? Tau kan jawapannya? Jadi, mengadulah pada yang mencipta kita. Ceritalah pada tuan kita. Maklumkan pada yang mengatur hidup kita walaupun tanpa kita beritahu, DIA sudah sedia maklum. Sebab apa? Sebab DIA Maha Mengetahui. DIA Maha Melihat. DIA Maha Mendengar. Sebab DIA Maha Mendengar, adukanlah. DIA takkan pernah jemu nak dengar aduan kita. Malah, DIA menunggu-nunggu kita mengadu pada DIA. Pernah dengar tak, selangkah kita menghampiri DIA, seribu langkah DIA menghampiri kita. Kalau rasa-rasa dah tak ada kekuatan, mintaklah pada DIA. Tak susah sangat kan? So, sila jangan jawab ENTAH lagi. Noktah.



Me: Akhirnya terupdate gak blog ni. Maaf kalau entry kali ni macam makan kerepek dan menyukarkan neuron-neuron di medula oblongata anda yang membaca untuk menghantar impuls.

2 comments:

Ahmad Hidayat said...

ehem2.. ape kehe ni???

Kak Yong said...

ntah...hehe...xda la, hr tu serabut skit..byk probs bertimpa2..alhamdulillah dah settle

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers