Tuesday, May 10, 2011

It's Hard to Say GoodbyeBismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum buat yang membaca. Terlalu lama rasanya blog ini terbiar tanpa sebarang update. Sejak post terakhir, banyak sekali yang ingin dikongsikan di sini, tetapi masa yang agak terbatas seringkali membuatkan 'semangat' menulis itu luntur. Nukilan-nukilan yang berlegar di kotak minda, akhirnya terkubur begitu sahaja.

Hari ini, 31 Mei 2011. Dan hari ini juga merupakan hari terakhir diri ini bertugas sebagai Pegawai Operasi di KRJ Motivasi atau lebih dikenali sebagai KBM Kuala Lumpur. Alhamdulillah, setahun 4 bulan menyandang jawatan itu terlalu banyak ilmu dan mutiara-mutiara berharga yang telah kukutip. Terlalu ramai yang menjadi guru tak rasmiku sama ada dalam bidang video editing, grafik design, pengurusan dan sebagainya. Terlalu mahal nilainya...


Kuala Lumpur. Sehingga kini, hampir 4 tahun diri ini berkelana di bawah langit kota besar ini. Terlalu banyak yang kupelajari dari 'universiti kehidupan' di kota ini. Susah payah, pahit manis, semuanya diharungi dengan tabah dan yakin bahawa Allah itu sentiasa ada di sisi. Dan di sini juga diri ini mula mengenal TARBIYYAH. Indahnya aturan Allah! Kalau dulu DIA meletakkan diri ini di bawah, dan dititipkan berbagai-bagai ujian sepanjang pendakian untuk ke puncak semula, hari ini diri ini telah bangkit menjadi sesorang yang berbeza. Benar kata guruku, DIA menitipkan kesemua ujian itu tidak lain dan tidak bukan semata-mata untuk melatih diri ini menjadi seorang yang lebih kuat dan tabah.

Dalam tempoh 4 tahun ini juga, tanpa sedar diri ini sudah punya KELUARGA BESAR biarpun diri ini hanya bersendiri saat mula-mula melangkah kaki di Kuala Lumpur. Dan kini, it's really really hard for me to say goodbye. Hanya Allah yang tahu apa yang ada di dalam hati ini. Terlalu banyak kenangan di sini. Namun, aku yakin aturan Allah itu adalah yang terbaik. Kerana apa? Kerana DIA mengatur dengan cintaNYA sedangkan aku bahkan kita semua mengatur dengan CITA.


Insyaallah, selepas ini kembaraku bakal bermula di Terengganu. Moga tarbiyyah dan dakwah di sana semakin subur dan terus subur. Biarpun payah, akan kukuatkan semangat untuk mengharunginya. Insyaallah, ini yang terbaik buat diriku. Buat semua yang bakal kutinggalkan, adik-adikku, sahabat-sahabatku, insyaallah ada rezeki kita akan berjumpa lagi. Jauh di mata, dekat di hati, senantiasa dalam untaian-untaian doa... Insyaallah... Yakinlah, kalian sangat-sangat kusayang sepenuh hati for the sake of Allah. Mohon kuundurkan diri seketika. Insyaallah, ini bukan titipan terakhir dariku.It's hard for me to make this decision and it's hard for me to say goodbye. Bergelen-gelen air mata telah tumpah. Doakan diri ini terus kuat sahabat...

Berjalan, melihat, mentafsir sepanjang permusafiran Kasih Ilahi...

No comments:

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers