Thursday, January 19, 2012

[TINTA] Warkah Terbuka Buat Adikku




Warkah Terbuka Buat Adikku...


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum... Moga Allah melindungi dirimu sentiasa Adikku walau di mana jua Adik berada... Moga Allah terus tautkan hati-hati kita... Moga Allah terus kukuhkan ukhwah antara kita sehingga ke syurga...

Adik,

Ingat lagi tak, waktu Kakak teramat sangat merindukan kalian sehingga tak terbendung air mata, Adik ada pesan, "Kak, jangan bazirkan air mata Kakak yang mahal tu untuk kami yang tak ada apa-apa ni kak. Biarlah air mata tu kerana Allah Taala." Waktu tu, Kakak cuba untuk kuatkan hati, hapuskan air mata yang tersisa, dan cuba mengukir senyum. Tatkala mata dipejam, Kakak berharap sangat kalian muncul dalam mimpi.

Adik,

Dulu waktu Allah menguji Kakak, alhamdulillah Kakak dapat laluinya sebab kalian seringkali ada di sisi walaupun tidak selalu kita dapat bersua, memberi semangat, mengusap air mata yang gugur, memeluk bahu, mendoakan, memujuk... Tapi kini, kalian jauh. Sangat jauh dari pandangan mata. Kakak terasa kehilangan yang teramat. Tapi seorang Adik berkata, "Kakak, mungkin Allah ambil mereka tapi Allah gantikan dengan kami." Allah! Luruh hati ini dik!

Adik,

Ingat tak hari tu Kakak ada hantar pesanan pada whatsapp, "I'm trying to be strong without all of you beside me coz I'm still remember your words, don't let my tears falling down because of human..." Dan Adik membalas dengan kata-kata ini, "Me to sis! I try to be strong without a strongest person beside me...but I still try to be strong with you in my heart...always...insyaallah..." Lepas tu, Allah izinkan kita berbicara di ruangan chat FB.

Kakak : Doakan kakak ye...

Adik : Kakak ada apa-apa ke nak share?

Kakak : Tak tau macamana nak share. Mungkin belum masanya. Cuma Kakak minta adik-adik tolong doakan kakak ye.

Adik : Okey, takpe. Take your time.

Kakak : Tolong doakan Allah beri Kakak kekuatan jiwa untuk hadapi ujian demi ujian...

Adik : Yup, insyaallah Kakak. Selalu doakan Kakak.

Kakak : Terima kasih. Hadiah yang sangat indah! Kakak sayang adik.

Adik : Sayang Kakak juga! Kakak, jangan biar tears mengalir tau! Jangan! Jangan! Biar perkataan sayang tu keluar dengan senyuman tau!

Kakak : Insyaallah. I'm strong enough kan?

Adik : Sangat!

Nak tau tak dik kenapa Kakak minta Adik doakan agar Allah beri kakak kekuatan jiwa bukan doakan agar Allah permudahkan ujian yang Kakak hadapi? Hari tu Kakak ada baca satu 'Little Book' tentang ujian Allah. Biasanya kita manusia ni selalu minta agar dipermudahkan jalan bila diuji tapi jarang sangat kita minta agar diperkuatkan jiwa dan ditabahkan hati demi menghadapi dugaan dan cabaran, sedangkan setiap masalah dan ujian itu sudah diukur Allah bersesuaian dengan kemampuan kita. John F. Kennedy pun ada kata "Do not pray for easy lives but pray to be stronger". Dan kekuatan jiwalah yang Kakak perlukan sekarang ini sebab Allah dah ukur tahap kemampuan Kakak.

Adik,

Kakak ada baca satu buku baru-baru ni. Tiba-tiba mata Kakak terhenti pada sepotong terjemahan ayat 12 surah al-Hujurat, "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan prasangka (dan), kerana sebahagian dari prasangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain..." Allah telah mengumpulkan tiga perbuatan buruk dalam ayat yang sama. Allah melarang prasangka kerana sebahagian dari prasangka itu dosa. Dan tiba-tiba kakak teringat satu kata-kata dari buku yang pernah kakak baca sebelum ini, "Bersangka baiklah terhadap Allah kerana Allah itu menurut sangkaan hamba-hambaNya."

Bila manusia diuji, kita selalu tertanya-tanya kenapa Allah menguji kita seberat itu? Kenapa kita yang diuji? Dan kadang-kadang kita mengadu kepada manusia lain tentang ketidak adilan Allah! Adik, wajarkah untuk kita mempersoalkan apa yang telah Allah tetapkan atas diri kita, walaupun hal itu menyakitkan kita? Apakah kita akan terus menyalahkanNya atas kesusahan dan penderitaan kita? Ya Allah, betapa daifnya diri Kakak kalau Kakak bersangka buruk kepada Allah padahal Dialah Ar-Rahman dan Ar-Rahim! Semuanya bermula dengan prasangka dik! Bila kita berani berprasangka terhadap Allah, lalu setelah itu kita akan mencari-cari kesalahanNya pula dan akhirnya kita mem'fitnah' Allah! Na'udzubillah dik! Ujian itu adalah 'pemberian' Allah. Jika kita memperlekehkan 'pemberian' itu, umpama kita memperlekehkan si Pemberi (Allah).

Adik,

Akhirnya Kakak sedar, di sebalik pelbagai perkara yang tidak menyenangkan yang Kakak terpaksa lalui itu, ada reka cipta indah yang tidak mampu dilihat dengan mata dan pengetahuan Kakak yang serba terbatas. Manusia hanya melihat sebahagian dari perbuatanNya dari sudut yang tidak menyenangkan sedangkan jika manusia itu bersabar dan berusaha melihatnya dari sudut yang tepat, tentu manusia akan memiliki sifat yang berbeza. Pandangan mata hanya mampu melihat 'sisi buruk' dari reka cipta yang ada pada kehidupan ini sementara mata hati yang bersih mampu melihat 'sisi baik' reka cipta pada kehidupan ini. Dan ketika manusia mampu melihat 'sisi baik' itu, mereka tidak akan mengeluh lagi bahkan akan merasa kagum pada reka cipta yang indah itu!

Adik,

Dari sudut lain, ya Allah uji Kakak dengan pelbagai ujian yang tak putus-putus. Tapi dari sudut yang lain, Allah telah hadiahkan Kakak KALIAN sebagai SAHABAT dan penguat semangat di sepanjang jalan ujian ini. Doa! Ye, doa yang Kakak harapkan dari Adik kerana hadiah yang terbaik buat sahabat ialah DOA! Sahabat itu tak perlu ada di depan mata, asal ia kekal di dalam jiwa dan iringan DOA yang tak pernah putus. Alhamdulillah ALLAH telah susun kita untuk saling mengingatkan, saling mendoakan, saling menguatkan biar sejauh mana pun jarak memisahkan...

Adik,

Kakak akan ingat ayat ini, La Tai-asuu! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah melainkan kaum yang kafir! (Yusuf : 87) Ayat ini benar-benar mengetuk minda dan hati ini!

Adik, sekian dulu warkah dari Kakak buatmu Adik. Insyaallah Kakak akan berusaha untuk jadi MATAHARI! Sesusah mana pun ujian yang Allah beri, 'matahari' akan terus bersinar tanpa henti... sehingga Allah mentakdirkan ia 'mati'. Stay strong! Never give up!Moga Allah merahmatimu ya Naura'

Waasalam...

KAKAK
-Bumi Allah-

2 comments:

mujahidah1413h said...

keep mujahadah ya ukhti,,, sungguhlah insyaALLAH akan ad sweet selepas bitter yang terlalu lama andai kita ikhals + sabar,,, ujian itu sesuai dengan kemampuan kita kan?? ^_^

"...Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa, Maha Pengampun."[al-Mulk, 67:2]
"...Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatKu), pasti azabKu sangat berat."[Ibrahim, 14:7]
"Wahai jiwa-jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya. Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu, dan masuklah ke dalam syurgaku."[al-Fajr, 27-30]

salah silap asiff jiddan2 coz I'M JUST A HUMAN may ALLAH bless..

-SZ- said...

ujian yg hebat utk org yg hebat. kamu 'kakak' PASTI kuat utk melalui apa shj yg Allah telah tetapkan. if Allah put u to it He'll put u through it. InsyaAllah!

The Rest of My Life...


Reben Kehidupanku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers